Hogy vehetsz részt? Vállalj egy szakaszt, bárhol ahol éppen leszel október 22-én – lehet ez akár külföldön is -, amit bármikor a nap folyamán lefutsz vagy legyalogolsz.
A vállalt szakasz minimum 5 km legyen, egy-egy szakaszt többen is teljesíthettek, lehetőség van csoportos regisztrációra.
Családok, baráti társaságok, csapatok, munkahelyi közösségek is futhatnak/gyalogolhatnak együtt.

Az országhatár hossza 2.246 km. Célunk az, hogy minél többször végigfussunk az országon, gyűjtsük a kilométereket, haladjunk tovább, mint 70.965 km - irják az orszagfutas.hu oldalon a szervezők.

Az Országfutást Vadász Vince amatőr sportoló álmodta meg. Ötlete alapján a rendezvény honlapján való ingyenes regisztrálás mellett bárki, bárhol lefuthat vagy legyalogolhat legalább öt kilométert, így nem kell elutaznia a versenyre és nevezési díjat fizetnie. Az eredeti cél az volt, hogy a résztvevők megtett kilométerei összességében kiadják a magyar határ hosszának megfelelő 2.246 kilométert. Ugyanakkor már az első, tavaly márciusban rendezett Országfutás túlteljesítette a célt, mivel 3.845 résztvevő összesen 46.733 km-t tett meg.
 A tavaly ősszel tartott második rendezvényen aztán már 5.303 résztvevő futott, túrázott vagy gyalogolt összesen 52 304 km-t, s idén márciusban a 7.985 regisztráló átlépte közösen a 70 ezer km-es határt.
 A szervezők tájékoztatása szerint ezúttal szeretnék, ha 10 ezren csatlakoznának az Országfutáshoz, melyben olyan hírességek is részt vesznek mint a kajakos Csipes Tamara és Csipes Ferenc, illetve a szintén olimpiai bajnok Kovács István ökölvívó.