A Kerékpárral 7 határon át eseménysorozat célja a környezetbarát, egészséges és biztonságos kerékpározás népszerűsítése, a szomszédos országokkal, azok magyarlakta térségeivel fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítése - emlékeztet a szaktárca.
 
Az eredeti ütemezés szerint a magyarországi és határon túli települési önkormányzatok vagy intézményeik, az egyesületek és közalapítványok 2020. április 6-i határidővel nyújthatták volna be pályázataikat. A veszélyhelyzetben kihirdetett rendkívüli intézkedések miatt azonban egyetlen szervezettől sem várható el, hogy a májustól októberig tervezett eseménysorozat kapcsán felelős vállalásokat tegyen. A programok érdemi előkészítése az érvényben lévő határzárak, a rendezvények szervezésének tilalma miatt is gyakorlatilag lehetetlenné vált - mutattak rá.
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az idei programsorozatra szánt 28 millió forintos keretösszeget a tervek szerint a jövő évben hasznosítja majd határon átívelő kerékpáros túrák támogatásában.