A 2014 óta tartó önkormányzati ciklus legfontosabb várospolitikai törekvése Debrecen gazdaságának megerősítése volt. Ennek eredménye, hogy a debreceni gazdaságfejlesztési modell segítségével 2014 és 2018 között 581 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, 6078 új munkahelyet teremtve. Olyan nagy nemzetközi vállalatok döntöttek Debrecen mellett, mint a KRONES, a Continental, a Thyssenkrupp, a Diehl Aviation vagy a BMW Group.

A gazdaság fejlesztése nem öncél volt, azt szerettük volna elérni, hogy Debrecen akkor is képes legyen fejlődni, ha a világgazdaság hullámvölgybe kerül vagy ha az uniós fejlesztési források kisebb mértékben állnak rendelkezésre. Bár a nagy nemzetközi cégek még nem kezdték el gyártásukat, így is sikerült a város helyi adó bevételeit 2014 és 2018 között több mint 40 százalékkal növelni, tavaly elértük a 18,2 milliárd forintot. Bevételeink jelentős részét pedig közlekedési, városüzemeltetési és zöldterület fejlesztési feladatokra fordítjuk.

Debrecen 2019. évi költségvetési főösszege minden eddiginél nagyobb, 174,8 milliárd forint, amelyből beruházások finanszírozására 85,3 milliárd forintot fordítunk. A számok ismeretében kijelenthető, hogy 2019 a növekedés és a városépítés éve lesz Debrecenben.

Közlekedés

Közlekedési fejlesztéseink legfontosabb célja, hogy biztonságos körülményeket teremtsünk mind a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak, az autósoknak és a tömegközlekedési eszközöknek. 2019-ben – mint a múlt években – építünk és újítunk járdát, kerékpárutakat és utakat. 

- 2019-ben útépítésre 9,23 milliárd forintot fordítunk költségvetésünkből, amelyből 930 millió forintot lakossági kezdeményezésre induló útépítésre költünk. További 500 millió forintot nagyfelületű aszfaltozásra és járdajavításra, útstabilizációra pedig 100 millió forint áll rendelkezésre. Tehát összességében útépítésre és javításra csaknem 10 milliárd forint szerepel az idei költségvetésünkben – fogalmazott Barcsa Lajos alpolgármester.

Útépítés 2019:

Júliatelepi úthálózat – uniós és önkormányzati forrásból, csaknem egymilliárd forintból épül 7 új út a városrészben, jelenleg a kisajátítási eljárás zajlik, ebben az évben szeretnénk azt lezárni és elkezdeni az útépítést.
Domokos Márton út – a 33-as főutat a Vezér úttal összekötő szakasz tehermentesíteni fogja a Vezér utat a Thyssenkrupp-gyár teherforgalmától, de csökkentheti a Böszörményi út terhelését is. A kivitelezés jelenleg is tart, az év első felében átadják a forgalomnak a egy kilométeres szakaszt.
Déli Ipari Park – az ipari terület belső úthálózata elkészült, két fontos csomópontja pedig ebben az évben épül meg: egy osztályozó csomópont a KRONES új gyáránál 400 millió forintból és egy ötágú körforgalom a 47-es út hosszúpályi elágazásánál 570 millió forintból.
Korszerűsítjük a Kishegyesi utat az autópálya-lehajtó és a Határ út között és jelzőlámpás csomópont épül a Határ úti és a Pósa utcai kereszteződésben. Szintén korszerűsítjük a vasúti átkelő és a Derék utca között a Kishegyesi utat. A beruházás 963 millió forintba kerül, amelyből 33 millió forint az önerő.
A nyugati kiskörút harmadik ütemének az előkészítése is elindul ebben az évben a Hatvan és a Mester utca között, a kivitelezés a jövő évben indulhat el.
A Köntösgát sor korszerűsítése is elindul az év második felében 236 millió forintos uniós támogatással, a beruházás során nemcsak az utat, hanem a járdát is felújítják.
Lakossági kezdeményezésre épülő útfejlesztésre 930 millió forintot költünk.
Megépül a Pallagi út – Nagyerdei körút csomópontjában a körforgalom 501 millió forintból, amelyből 109 millió forint önrész.
Kerékpárút épül a Nyugati és az Északi városrészben.

Városüzemeltetés

2019-ben 23 százalékkal nagyobb forrás, a tavalyi 2,6 milliárd helyett 3,2 milliárd forintot fordíthatunk városüzemeltetési feladatokra.

Nagyfelületű aszfaltozásra, járdaépítésre 500 millió forint,
hóeltakarításra 250 millió forint,
új gyalogátkelők építésére 25 millió forint,
fedett utasvárók javítására 10 millió forint,
kerékpártárolók kihelyezésére 6,5 millió forint,
új elemként elektromos töltőállomások üzemeltetésére 5 millió forint.

Zöldterületi feladatok

2019-ben a parkok, játszóterek, sétányok fenntartására és köztisztasági feladatokra is több forrást fordít a város. A tavalyi 1,25 milliárd forintnál 28 százalékkal többet, 1,6 milliárd forintot költünk.

Játszóterek karbantartására 21,8 millió forintot,
játszóterek felújítására, új játszóterek kialakítására további 50 millió forintot,
fasorrekonstrukcióra 25 millió forintot,
köztisztasági feladatokra, az illegális hulladék elszállítására, az utak gépi és kézi takarítására 286,2 millió forintot,
szúnyogirtásra 25 millió forintot.

Zöld város program

Debrecen 11 városrészben tervez Zöld város programot indítani, amely a zöldterületek, parkok, játszóterek, sportpályák korszerűsítését, építését jelenti. A teljes program költségvetése uniós és önkormányzati forrásból eléri a 6 milliárd forintot. Ilyen jelentős lakótelepi fejlesztés az 1970-es évek óta nem volt Debrecenben. A programban idén hat városrészben indul el a kivitelezés:

Vénkert: 613 millió forintos támogatás mellett indul meg a kivitelezés tavasszal és terveink szerint ősz végére be is fejeződik. A fejlesztés része:

a kirakodó vásár korszerűsítése, 16 új mobilasztal és új utcabútorok telepítése, térkövezés
a Sínai Miklós utca 17-19. tömbben zöldtető kialakítása
a Domokos Lajos utca 20-32. mögötti sétálóútnál a betonkerítés és a járda közötti rész vízelvezetésének megoldása időszerűvé vált. A területen lévő padokat kicserélik, felújítják, emellett gyepesítés és cserjésítés történik a területen.
Gyergyó utca 1-11 tömb zöldfelület és járda 800 m2-en megújul, a növényzet és az utcabútorok egységesítése, rendezettsége történik a területen.
Borsos Villa környezete: A Borsos Villa felújítását követően közösségi funkciót lát el. A környezet rendezése is szükségszerűvé vált. A meglévő sportpálya felújítása, a játszótér fejlesztése, a parki sétányok megújítása mellett a növényállomány szükség szerinti rekonstrukciója is megvalósul.
Sinai Miklós utcai park: A területen lévő sportpálya felújítása mellett egy közösségi kert és egy KRESZ pálya kialakítása is a fejlesztés része. A növényzet és a domb megújítása is a fejlesztés részét képezi. A parki sétányok és lépcsők is megújulnak.
Domokos Lajos utcai park: A terület déli részének fejlesztése a beruházás célja. Itt a meglévő két játszótér felújítása, a sportpálya csökkentett felületű, többfunkciós öntött gumi burkolattal és új körbekerítéssel történő kialakítása a cél. Kondipar és pingpongozó tér is helyet kap. Zöldfelület növelése és a növényzet frissítése is a beruházás része.
Gyergyó utca 1-11 tömb melletti meglévő szervízút felújítása és a járda melletti zöldfelület frissítésére kerül sor cserjetelepítéssel.

Dobozikert:

A program részeként készült el 2017 decemberében a Dobozi kispiac. Idén folytatódik a parkok, sportpályák, játszóterek felújítása. A beruházás teljes költsége 331 millió forint, amelyből 35 millió forintot az önkormányzat finanszíroz. A pingpong asztalokat kicseréljük, a mellettük lévő nagy, összefüggő aszfaltot elbontjuk, hogy növekedjen a zöldfelület. A sportpályát, a kondiparkot és a játszóteret felújítjuk. Térfigyelő kamerákat is telepítünk a biztonság érdekében a Víztorony és a Dienes utca sarkára, a Karácsony György utcai Óvodához és a Munkácsy utca – Víztorony utca kereszteződésébe. Terveink szerint a munka tavasszal kezdődik és ősz végére fejeződik be.

Libakert:

A Libakertben tavaly decemberben kezdődött a munka, a teljes beruházás 245 millió forintba kerül, amelyből 6,3 millió forint a városi önerő. Ebből a forrásból korszerűsítik a játszótereket, a parkokat, KRESZ-pályát alakítunk ki, valamint az Arany János térre és a Ifjúság utcai játszótér mellé térfigyelő kamerákat telepítünk. A munka ebben a városrészben is őszre fejeződik be.

Sestakert:

A városrészben 235,3 millió forintból újul meg a Martonfalvy – Poroszlay – Komlóssy utcák által határolt tömbben a játszótér, valamint különleges fittness állomásokból áló sétányt alakítunk ki. A Mikszáth Kálmán – Thomas Mann tömbbelsőben lévő kézilabdapályát felújítjuk, kaput és kosárlabda palánkot helyezünk el, a pingpong és a techball asztalokat felújítjuk.

Belváros:

A Dósa nádor tér és a Csapó utcai virágpiac átalakítása idén elkezdődik. A Dósa nádor tér sétáló övezetté válik, a felszíni parkolás ott megszűnik, de a Régi Városháza Sas utcai épülete alatt egy többszintes mélygarázs épül, ahol legalább annyi parkolóhely lesz, mint amennyi jelenleg a felszínen van. A tér dísze lesz a Szent István – szobor. A Csapó utcai Virágpiac is méltó körülmények közé kerül 36 virágárusító pavilonnal.

A Belvárost érintő Zöld város program további részében megújul a Déri tér, a Posta átjáró, a Jászai Mari tér és környéke, a Vármegyeháza utca környéke, a Batthyány utca, a Baltazár Dezső tér stb.

A beruházás Dósa nádor teret és a virágpiacot érintő része a terveink szerint a nyárra elkészül, a program teljes befejezése 2020 nyarára várható.

Újkert:

Az Újkertben lévő zöldterületek, sportpályák és játszóterek 653 millió forintos uniós támogatás mellett újulhatnak meg. Ha a kivitelezői közbeszerzési eljárás sikeresen ér véget idén nyáron, majd az év második felében indulhat el a munka. A Doberdó – Görgey tömbben megújul a sportpálya, játszótér, a Nagydombnál streetballpálya, kispályás futballpálya, valamint egy tenisz-, tollaslabda pálya jön létre. Ebben a városrészben is lesznek térfigyelő kamerák például a Böszörményi út – Vezér út csomópontjában, a Böszörményi út – Füredi út kereszteződésében, a Doberdó utca 3. és a Jerikó utca 4. szám előtti játszótéren.

További öt városrészben, a Tócóskertben, a Tócóvölgyben, a Petőfi téren, a Bem téren és a Sóház városrészben a kivitelezés előkészítése zajlik ebben az évben.